It is currently Thu Sep 09, 2010 5:29 pm

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: Ενναλακτικοί Εαυτοί,Ο Άνθρωπος Ζάρι,Αυτοπραγμάτωση
New postPosted: Fri Dec 05, 2008 10:18 pm 
Πολυγραφότατος

Εδώ μπορεί να γίνει μια σχεστική συζήτηση πάνω στο θέμα που πραγματεύεται το άρθρο για όποιον το επιθυμεί.

http://www.antidogma.gr/?p=378

Profile E-mail  

Post subject: Re: Ενναλακτικοί Εαυτοί,Ο Άνθρωπος Ζάρι,Αυτοπραγμάτωση
New postPosted: Sat Dec 06, 2008 11:50 am 
Συζητητής

Πολύ ωραίο άρθρο StrangeAnarchry. Well done !

Ενδιαφέρουσα η αναφορά στην ''διάχυση ταυτότητας'' και τον ''εγκαταλελειμμένο εαυτό''...

New postPosted: Sat Dec 06, 2008 4:35 pm 
Πολυγραφότατος

συμφωνω κιεγω και να καταθεσω την ευχαριστη εκπληξη μου ως προς το αρθρο....χωρις καμια επιθυμια κριτικης η οτι αλλο

να σταθω κιεγω αν μου επιτρεπεται σε ενα σημειο οπου αυτοματα μου ανασυρεται, μια καταστροφικη εξευτελιστικη φραση που χρησιμοποιουν οι μεγαλοι προς τους μικρους απο τα δικα μου παιδια χρονια εως τωρα

"σαν ποιον θελεις να γινεις ????".
(μια ευχη ..."να γινεις αυτο που πραγματικα εισαι" ακουγεται σαν.....βλασφημια στην δικημας κοινωνια τουλαχιστον)

ρηση που επαναλαμβανεται στα παιδια απο γονεις, δασκαλους και καθε λογης δασκαλους....οπου εκτος απο υποβοσκουσα ψυχαναγκαστικημεταδωση μεμε,φανερωνει και τα εσωψυχα των μεγαλων καθως και τα βασικα χαρακτηριστικα που διαμορφωσαν την δικη τους δηθεν ωριμη προσωπικοτητα(το προσωπικοτητα το λεω σαν ανεκδοτο λολ)

Σαφες θαρρω υπονοουμενο
το -υπο το βαζω ετσι για το εφε μια και δεν ειναι υπονοουμενο αλλα εν δραση ψυχογενης καταναγκαστικος βιασμος στην ελευθερη βουληση, σε αντιθεση με την υγιη προσπαθεια που εξυπακουεται με οτι πραγματικα καλειται παιδεια,οπου σκοπος της ειναι η εφελκυση και η αναδυση της ατομικης προσωπικοτητας(δλδ η πραγματικη αντιληψη και σεβασμος προςκαθε ανθρωπο αυτονομη και ιση οντοτητα πριν την εισχωρηση του σε κοινωνικες δομες που θα το γεμισουν προσαιτεριστικες ιδιοτητες οπου συνομα θα αποτελεσουν πεπλο,αλλα ακομηκαι σε οικογενειακες επιβαρυμενες κατεμε ριζες-αλυσιδες....επικεντρωνοντας την φραση μου στο αλυσιδες....καθως το ριζες απο μονο του δεν θεωρειται κακο εκ προοιμιου αλλα καταντα λογω αρκετων παραμετρων_αν και εκει ακομη ,καπως βαθυτερα υπαρχουν αρκετες κλειδαριες που πρεπει να ανοιξουν προς απεμπλοκη του ατομου στην πορεια της ανελιξης του,
δλδ η υγιης προσπαθεια χωρις βιασμους _και σε μορφη βοηθειας οπου δεν επιρεαζει τον ψυχισμο και την προσωπικοτητ του ατομου_
να μεγαλωνει μεμονο γνωμονα, το να οδευει στην πραγματωση-αναπτυξη του εαυτου του ως εχει, με βασικο κριτιριο την εμπιστοσυνη στον ανθρωπο)και στο διπλανο του δλδ...οχι στο εγω του αποκλειστικα, ως οντοτητα,και στο τι πραγματικα ειναι και πρεσβευει σαυτον τον κοσμο

ετσι αν δεν υπαρχει δυνατοτητα συμετοχης σε μια ουδετερη ζωνη απο τους απεξω....ασ γινει μια αρχη ως προς την παυση της μεμετικης μορφης καταστολης της αναπτυξης του ατομου(μεμετικη διοτι συνειδητα η ασυνειδητα επιδιωκεται η ταυτιση με τα δεδομενα της ζωης του εκαστοτε παιδαγωγου....συγγενη...κοινωνου...η μελους της αρχουσας διοικουσας εκαστοτε ομαδας... η μη)

υγ-οχι οτι δεν εχουμε οδευσει προς καλυτερευση αυτων των συνθηκων....αν και σε μικροτερο ποσοστο στη χωρα μας

Profile E-mail  

New postPosted: Thu Jan 08, 2009 8:31 pm 
Πολυγραφότατος

Πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο Strange.
Είναι κάποια πράγματα που μόνο να τα φανταστούμε μπορούμε. Όπως για παράδειγμα η ψυχολογική κατάσταση όποιου θα τολμήσει να περάσει στην πράξη. Υπάρχει το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και υπάρχει και το βίωμα.
Αν θα τολμούσα μόνο να φανταστώ πως θα ήταν, και μετά να το περιγράψω, θα χρησιμοποιούσα μονάχα μια λέξη: Τρόμος.
Γιατί συνήθως νομίζω ένας άνθρωπος εξαναγκάζεται να ακολουθήσει ένα παρόμοιο μονοπάτι. Ποτέ δεν το κάνει από βαρεμάρα. Δεν θα αντέξει. Ποτέ δεν το κάνει από όρεξη για καινούριες περιπέτειες. Κάτι τον πετάει μέσα στην αρένα.
Και μετά είναι η απόλυτη μοναξιά - η μοναξιά σε όλο της το μεγαλείο. Βαθιά μοναξιά. Έχω χρησιμοποιήσει τρεις φορές τη λέξη μοναξιά και θα το ξανακάνω. Η μοναξιά. Υποθέτω όχι η μοναξιά που όλοι μπορεί να έχουμε γνωρίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά μια ύπουλη μοναξιά. Είναι υποθέτω κάτι που σε απομονώνει τόσο πολύ, που...που...
Σκεφτείτε να μην μπορεί ποτέ κανείς να γνωρίσει ποιος είστε, να μην μπορεί ποτέ κανείς να μοιραστεί πράγματα μαζί σας. Να είστε για πάντα και για όλους ένας άγνωστος, για όλους. Κι όμως να είναι τέτοια η αρχική ώθησή σας που σπρώχνεστε όλο και περισσότερο μέσα στη άβυσσο...

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες σχετικά με όλες αυτές τις πρακτικές. Οι χειρότερες είναι εκείνες που σου προσφέρουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Είπα χειρότερες; Λάθος λέξη, υποθέτω πιο αναποτελεσματικές. Όχι, νομίζω πως δεν είναι μια κουλ κατάσταση αυτοπραγμάτωσης, ούτε μια ευχάριστη περιπέτεια. Είναι τρόμος. Όταν μιλάμε για εαυτούς και ζάρια μιλάμε για καθαρό τρόμο.

Κάνω άλλη μια υπόθεση. Ότι δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν πράγματα τόσο σημαντικά γύρω μας, υπάρχουν οι άνθρωποι που μας αγαπούν, οι φίλοι μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας. Πράγματα που πολλές φορές τα εκτιμούμε αφού τα χάσουμε πρώτα. Είναι οι απλές καθημερινές στιγμές αυτές που αξιζουν το χρυσάφι όλου του κόσμου και κάτι παραπάνω. Είναι ο παλιός καλός εαυτός μας που μπορούν να αναγνωρίσουν οι καλοί μας φίλοι.

Post subject: Re: Ενναλακτικοί Εαυτοί,Ο Άνθρωπος Ζάρι,Αυτοπραγμά
New postPosted: Thu Jan 08, 2009 8:53 pm 
Πολυγραφότατος

Βγαίνει στους κινηματογράφους μία καινούρια ταινία (κωμωδία θα την έλεγε κανείς) με τον Jim Carey και έχει τίτλο "Yes man".

Η εν λόγο ταινία αφορά την ζωή ενός άντρα που ήταν σε όλα αρνητικός. Μέχρι που κάποτε για κάποιον λόγο (θα το δείτε στην ταινία) αποφασίζει να λέει σε όλα, Ναι!
Η καταστάσεις όπου μπλέκει είναι τραγελαφικές όπως για παράδειγμα να κάνει sex με μία γριούλα που του την πέφτει ή να συμφωνήσει σε μία online προσφορά για μεγέθυνση πέους, μπροστά στους προϊστάμενους του.

Είναι ο άνθρωπος ζάρι μόνο που το δικό του ζάρι έχει μόνο μία πλευρά και αυτή λέει Ναι σε όλα...

Θα μπορούσατε ποτέ να ακολουθήσετε το παράδειγμα του, έστω για μία ολόκληρη μέρα;
(κανονίστε μόνο να μην το μάθω, γιατί έχετε να περάσετε τα πάνδεινα! :twisted: )

New postPosted: Sun Jan 11, 2009 12:17 pm 
Πολυγραφότατος

Ας αφήσουμε και πάλι ελεύθερη τη φαντασία μας. Υποθέτω πως ο κάθε ζαρίστας θα έχει δικούς του τρόπους ριξίματος. Κάποιους τρόπους που να τον εκφράζουν.
Να μερικά παραδείγματα από κάποιον ζαρίστα που χρησιμοποιεί δύο δωδεκάπλευρα ζάρια. Το ένα είναι λευκό και το άλλο μαύρο. Η επιλογή των ζαριών είναι εμπνευσμένη από το ταοϊστικό σύμβολο Ying Yang. Ας υποθέσουμε πως τα παρακάτω ριξίματα ανήκουν στον ίδιο ζαρίστα και χρησιμοποιούνται για διαφορετικές περιπτώσεις,.

1. Το ρίξιμο του κύκλου της Θετικής ή Αρνητικής Στάσης με το Ενδιάμεσο Πεδίο Αλληλεπίδρασης.
2. Ο Κύκλος των τεσσάρων χαρακτήρων ( Αιματικός, Χολερικός, Μελαγχολικός, Φλεγματικός).
3. Ο Κύκλος της Τάξης και του Χάους με το Ενδιάμεσο Πεδίο Αλληλεπίδρασης.
4. Το τετράγωνο του Καμπαλιστικού Ανεβάσματος και του Ζενικού Κατεβάσματος ή αντίστροφα, του Ζενικού Ανεβάσματος και του Καμπαλιστικού Κατεβάσματος.
5. Το ρίξιμο της Ερήμου και της Γέφυρας.
6. Ο κύκλος της Δράσης και της Μη- Δράσης με το αντίστροφό του, δίνοντας πότε περισσότερες πιθανότητες στη Δράση και πότε στη Μη-Δραση.
7. Το φίδι που δαγκώνει την ουρά του ή αλλιώς ο τυχαίος αριθμός.
8. Η επταπλή ατραπός (αυτό θέλει να κατέχεις το μάστερ).
9. Ρουλέτα χαρακτήρων
10. Η Πυραμίδα ( όπου ο σκοπός είναι να σοκάρεις το περιβάλλον στην κορυφή της πυραμίδας).
11. Η αντίστροφη Πυραμίδα ( τελικός σκοπός να σοκάρεις τον εαυτό σου).
12. Η Ανάσα του Δράκου, όπου έχουμε και την αντιμετώπιση των χειρότερων φόβων μας.

Ακολουθούν δύο κείμενα που πόσταρα παλιότερα στις Κατσαρίδες και μπορεί να ταιριάζουν με την περίπτωσή μας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ CHARACTER BUILDING

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-Δεν υπάρχουν.
ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ-Οχι εδώ!Δεν υπάρχουν.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΗΛΙΚΙΑ-Δεν παίζει κανένα ρόλο.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ-Από τρεις φορές την εβδομάδα εως και καθημερινά.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ

1.Προοδευτική Υπερφόρτωση- Ξεκινάμε κάνοντας πράγματα που μας είναι λίγο δύσκολο να τα κάνουμε και φορτώνουμε σταδιακά το πρόγραμμα με πράγματα που μας είναι φαινομενικά αδύνατο να τα κάνουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε τους φόβους μας.

2.Υψηλής Εντασης- Σημαντικές και ραγδαίες αλλαγές συμβαίνουν στο χαρακτήρα όταν βρισκόμαστε εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα αντιμέτωποι με άγνωστες καταστάσεις και προβλήματα. Εδώ ίσως βοηθήσουν και οι φίλοι μας. Γενικότερα αυτοσχεδιάζουμε...

3.Super Set- Εδώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας για όσο χρειαστεί, μέχρι την τελική μας κατάρρευση. Δύο από τα σημαντικότερα είδη αυτού του συστήματος είναι η σωματική εξάντληση και η συνεχής επαφή με το αντικείμενο του φόβου μας. Ο στόχος μας είναι το μπλοκάρισμα της σκέψης και η πρόκληση του συναίσθηματος της οργής. Η επιτυχία ενός super set φαίνεται στην ολοκληρωτική αδιαφορία μας για οτιδήποτε.

4.Σύστημα Heavy Duty- Εδώ δεν μπορούμε να πούμε και πολλά.Για παράδειγμα,μπείτε στο αυτοκίνητό σας και προκαλέστε μετωπική σύγκρουση με νταλίκα. Αν επιζήσετε θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα...

5.Σύστημα Brain Confusion- Είχα διαβάσει πριν χρόνια το βιβλίο "Ο Ανθρωπος Ζάρι" κάποιου Luke Rhinehart και σε μετάφραση του Παντελή Γιαννουλάκη.Φαντάζομαι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο.

Να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλές σχολές character building και ότι οι πιο σοβαρές από αυτές φροντίζουν πρώτα να αποδομήσουν τον χαρακτήρα πριν επιχειρήσουν να τον χτίσουν.Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτί μια απλή "βελτίωση" είναι απλά χάσιμο χρόνου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΟΜΕΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΣΚΑΣΕ (σε δέκα εικόνες) ή αλλιώς ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΓΑΜΟΙ.

1.Η ΑΠΕΙΘΑΡΧΗ
Θυμωμένη μαζί μου και με χέρια που σκίζουν απειλητικά τον αέρα η γκομενίτσα φεύγει...τρέχει σε μπαρ και σε μπουζούκια, φεύγει μακριά μου και λέει σε όλους οτι δεν θέλει να με ξαναδεί. Ποιος ξέρει άραγε με ποιον πηδιέται τώρα; Ποιος ξέρει άραγε τί έχει τώρα στα χείλη της; Γαμώτο, θα με κλείσουν στο τρελάδικο.

2.ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Την απαγάγω και την κλείνω μέσα σ'ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα.Αυτή αγωνίζεται μανιασμένα να το σκάσει,να φύγει και πάλι μακριά μου,αλλά εγώ δεν την αφήνω γιατί την αγαπώ. Την χτυπώ με δύναμη μέχρι να λιποθυμήσει και της δένω τα χέρια και τα πόδια για να μην μπορεί να κουνηθεί. Οταν βρίσκει ευκαιρία με χτυπάει κι εκείνη και ουρλιάζει αλλά ευτυχώς δεν την ακούει κανείς .Δεν πρόκειται να πάει πουθενά η πουτάνα. Καμιά φορά δεν ξέρω αν την έχω εγώ φυλακισμένη ή μ'έχει αυτή φυλακισμένο...

3.ΤΑ ΔΩΡΑ
Εχουμε εξαντληθεί και οι δυο.Σιγά σιγά μαλακώνει μαζί μου γιατί καταλαβαίνει το πραγματικό ενδιαφέρον μου. Της χαρίζω ακριβά δώρα κι εκείνη τα δέχεται.Ναι,τώρα είναι λίγο χαλαρή...Βγαίνουμε μαζί για καφέ αλλά ακόμα δεν την εμπιστεύομαι,μπορεί να παίζει θέατρο. Δεν την αφήνω να ξεμυτίσει χωρίς να είμαι κι εγώ μαζί της.

4.ΠΑΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΟ SUPER MARKET
Μετά από αρκετό καιρό η κούκλα με συμπάθησε πραγματικά.Μια φύση τόσο άγρια έγινε αρνάκι.Τη στέλνω στον μπακάλη χωρίς να φοβάμαι μήπως το σκάσει...Εκείνη είναι υπάκουη όπως πρέπει,αγοράζει ο,τι της λέω και γυρίζει πίσω όμορφα κι ωραία...χωρίς να κοιτάξει δεξιά κι αριστερά.

5.ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τώρα η γκόμενα είναι ελεύθερη να πάει όπου θέλει γιατί ξέρω οτι κάθε βράδυ γυρίζει σε μένα.Είναι δικιά μου και το ξέρει. Ομως κι εγώ κουράστηκα να είμαι το αφεντικό της...Τώρα έγινε και τραγουδίστρια. Εχει καλή φωνή και πιστεύω οτι θα τα πάει καλά.

6.ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ
Η γκόμενα δεν παίζεται,είναι ανερχόμενο αστέρι,είναι super rock star και είναι κούκλα. Φωτογραφίζεται για το Playboy και είναι εξώφυλλο σε πολλά περιοδικά. Είμαστε πολύ αγαπημένοι.Την αγαπώ τόσο πολύ που αν μου ζητήσει να φύγει, θα την αφήσω. Εκείνη δεν σταματάει να μου λέει πόσο μ'αγαπά.

7.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η αγαπημένη μου είναι πλέον πραγματικά διάσημη. Είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο και όλοι ζηλεύουν τη σχέση μας. Πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη κινηματογραφική εταιρεία. Η αλήθεια είναι οτι δεν το αξίζω να είμαι μαζί της...

8.ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ
Το κακό παρελθόν έχει σβηστεί απ'τη μνήμη μας .Η αγαπημένη μου πήρε το oscar και οι δίσκοι της πουλούν εκατομμύρια αντίτυπα.Είναι πάμπλουτη. Μου λέει οτι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα και μου κάνει πρόταση γάμου. Δεν αξίζω κάτι τέτοιο. Δίπλα της είμαι ασήμαντος,ένα τίποτα...

9.ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ
Παντρευτήκαμε με παπά και με κουμπάρο. Η Φωτεινή, η βασίλισσά μου, η γυναικούλα μου λάμπει απο ομορφιά κι ευτυχία. Ναι, τώρα είμαστε ένα...

10.ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ
Τώρα ζουμε στη μνήμη του παιδιού μας. Εμείς το αγαπήσαμε κι ας μην είναι φυσιολογικό.Ο κόσμος το μισεί γιατί το θεωρεί ανωμαλία της φύσης. Δεν φταίει αυτό που γεννήθηκε με τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων. Εμεις του αφήσαμε αρκετή περιουσία για να μην δουλέψει για κανένα αφεντικό και του μάθαμε να είναι ανεξάρτητο και να πατάει γερά στη γη.

New postPosted: Fri Jan 29, 2010 10:47 am 
Πολυγραφότατος

Οκ, ο άνθρωπος ζάρι χρησιμοποιεί το ζάρι για να πάρει όλες τις αποφάσεις στην ζωή του. Αν θα ξυπνήσει και θα φάει πρωινό ή αν θα ξυπνήσει και θα πέσει πάλι για ύπνο.

Αυτό το κατάλαβα.

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι το εξής: Το κάνει για να αλλάξει συνήθειες, το κάνει για να αναλάβει πρωτοβουλίες η δεύτερη προσωπικότητα του που έχει χαθεί (στο υπερπέραν). Το κάνει για να φέρει το χάος στην τάξη, για να κάνει μαγεία του χάους.

Γιατί θέλει να γ@μήσει έτσι τον εαυτό του? Γιατί θέλει να τρελλαθεί?

New postPosted: Sat Jan 30, 2010 9:12 pm 

Κασσάνδρα, μπορεί να το βρεις λίγο αστείο, αλλά οι ερωτήσεις σου μου θύμισαν μια ιστορία που κυκλοφορεί ως ανέκδοτο και την ξαναβρήκα σε μια Εγκυκλοπαίδεια Αστικών Θρύλων.

Για ποιον λόγο ο άνθρωπος ζάρι κάνει ό,τι κάνει;

Ένας περίεργος τρόπος για να απαντήσουμε στην ερώτηση, είναι να παραλληλίσουμε στην παρακάτω ιστορία τον καθηγητή με τη ζωή, και το μαθητή με τον άνθρωπο ζάρι.

“Do You Know Who I Am?”

A college student writes for a few minutes after time is called on an essay examination for a large class and is told by an officious proctor or by the instructor that his blue book will not be accepted. He will fail the course. “Do you know who I am?” the student asks. The class is large, and the reply is, “No, and I don’t care.” The student says “Good!” and shoves his own examination booklet into the middle of the large pile of blue books on the desk. (Sometimes he knocks the pile to the floor before adding his own booklet to the mass.)

This is another academic legend about examinations, similar to “Define Courage,” “The One-Word Exam Question,” and “The Second Blue Book” in that the clever student outwits the demanding instructor. In some versions the instructor accuses the student of cheating on the test but still does not know that student’s name. The theme of the unknown student also appears in “The Bird-Foot Exam,” while the general Do you know me? theme occurs in stories with nonacademic settings.

Μπορείς να κατεβάσεις την εγκυκλοπαίδεια από εδώ - http://www.torrentz.com/02b89e34bb70c32cef40b5b773332fa9f8c36d9a

Image

Profile E-mail  

New postPosted: Sat Jan 30, 2010 11:32 pm 
Πολυγραφότατος

Tην έχω την εγκυκλοπαίδεια και ευχαριστώ για το λινκ. Αλλά δεν κατάλαβα την απάντηση. Συγνώμη. :(

New postPosted: Fri Jul 09, 2010 7:05 pm 

314zero wrote:
4.Σύστημα Heavy Duty- Εδώ δεν μπορούμε να πούμε και πολλά.Για παράδειγμα,μπείτε στο αυτοκίνητό σας και προκαλέστε μετωπική σύγκρουση με νταλίκα. Αν επιζήσετε θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα...

χε χε...

Profile E-mail  

Page 1 of 1 [ 10 posts ]