Αρχική » Information wants to be free

Information wants to be free

«Η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη»
«Information wants to be free»

(ρητό των χάκερ της δεκαετίας του 1980)
Η Πληροφορία και η Γνώση δεν ανήκουν σε ιδρύματα.Δεν ανήκουν σε κράτη. Δεν ανήκουν στις αυθεντίες και στους ειδικούς. Για αυτό δεν πρέπει να δέχεσαι να σου τα προσφέρουν έτοιμα. Την πληροφορία οφείλεις να τη φιλτράρεις, να την επεξεργαστείς, να την ανασυνθέσεις μέσα σου. Τη Γνώση πρέπει να τη δημιουργήσεις εσύ μέσα στον εαυτό σου.
Η Γνώση όμως δεν είναι μια στατική αξία που έχεις ή δεν έχεις. Δεν είναι τα λιγοστά βιβλία που διάβασες ή τα χαρτιά που λένε ότι γνωρίζεις αυτό ή εκείνο. Η Γνώση είναι διαρκής εξέλιξη, διαρκής εξερεύνηση, διαρκής ερμηνεία και διαρκής αμφιβολία. Είναι ένας τρόπος να ζεις, ένα εργαλείο επιβίωσης στο απίστευτο σύμπαν μας, και όχι μια ταμπέλα. Ταμπέλες έχουν μόνο τα απολιθώματα στα μουσεία.
Το μεγαλύτερο μυστικό της Εξουσίας τους πρόσφατους αιώνες, είναι ότι παρεμποδίζει και ελέγχει την Πληροφορία και, κατα συνέπεια, τη Γνώση. Σου επιβάλλει ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ξέρεις, ενώ άλλα όχι. Ότι κάποια πράγματα σε αφορούν, ενώ άλλα όχι. Ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα εξερευνάς, ενώ άλλα όχι. Ότι «γνωρίζεις» κάποια πράγματα και δεν γνωρίζεις κάποια άλλα. Και έτσι, σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου, περιορίζει την ανάπτυξη της αντίληψής σου!
Για αυτό τον λόγο σήμερα δεν υπάρχουν πανεπιστήμονες. Για αυτό το λόγο δεν γίνονται πραγματικές επαναστάσεις. Γιατί οι μόνες πραγματικές επαναστάσεις, είναι αυτές που γίνονται μέσα στο κεφάλι μας. Όλες οι άλλες ακολουθούν…

Λουκάς Καβακόπουλος
Δεκέμβριος 2005

ΑΝΤΙ-ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
– Κάθε πραγματικότητα είναι μια Αποψη.
– Ο Χάρτης δεν είναι η Περιοχή.
– Η Αλήθεια δεν είναι ποτέ Μια!
– Τα πάντα είναι Υποκειμενικά, γιατί εσύ είσαι που τα σκέφτεσαι και τα παρατηρείς.
– Άνθρωπος Μέτρον Πάντων Πραγμάτων.

Καλωσήλθατε στη σελίδα που είναι αφιερωμένη στην Έρευνα, στην Ελεύθερη Σκέψη, στον Πόλεμο ενάντια στον Δογματισμό και στο μυστήριο της Αντίληψης. Ελπίζουμε ότι εδώ θα ξεκαθαρίσουμε παρανοήσεις όλων μας, θα εντοπίσουμε απόψεις που έχουν επιβληθεί στο κοινό παραποιημένες ή παραχαραγμένες και θα εντοπίσουμε τα διάφορα δόγματα που μας επιβάλλονται χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς ποτέ να έχει ρωτηθεί.