Οι Στόχοι του Antidogma.gr

Ξεκίνησα αυτό τον ιστοχώρο με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε, εγώ μαζί με τους φίλους και συμμετέχοντες, να μεταδώσουμε σε εκείνους που ενδιαφέρονται, κάποια βασικά της λογικής και κάποια μυστικά της Αντίληψης.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους είναι μπερδεμένο, σκέφτεται παγιδευμένα, παρασύρεται από χίλιες δύο τεχνικές ελέγχου της Σκέψης, δεν έχει δική του αντίληψη αλλά δέχεται ό,τι του επιβάλλεται.
Είναι δέσμιο άπειρων δογμάτων και άπειρων παρανοήσεων.
Είναι μολυσμένο από αμέτρητους διανοητικούς ιούς.

Με λίγη μεθοδική προσέγγιση, είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς αυτούς τους ιούς.
Κάποιοι τους ονομάζουν «memes», αλλά τα memes μπορεί να είναι και θετικά πολλές φορές, οπότε δεν αναφέρομαι σ’ αυτά. Τα memes βασίζονται στη μίμηση και δεν είναι αναγκαστικά κακό να μιμείσαι, ειδικά αν μιμείσαι κάτι καλό. (Π.χ. η Αγάπη του Συνανθρώπου είναι meme, αλλά είναι ένα meme που σε κανέναν μας δεν κάνει κακό).

Άρα, δεν είναι τα memes ο πραγματικός στόχος του antidogma…

Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να πολεμήσουμε, όσο γίνεται, τους πραγματικούς φονικούς διανοητικούς ιούς, τα πραγματικά επικίνδυνα memes. Ιούς/memes όπως τον φασισμό, τον φανατισμό, την εχθρότητα, το μίσος, τη μισαλλοδοξία, την άρνηση της κατανόησης. Αυτά είναι που κάνουν κακό στον άνθρωπο. Αυτά είναι τα πραγματικά επικίνδυνα memes που κάθε πραγματικός διανοούμενος έχει υποχρέωση να καταπολεμήσει.

Οι περισσότεροι επικίνδυνοι διανοητικοί ιοί έχουν μια πολύ σημαντική ομοιότητα αναμεταξύ τους: Προκαλούν ένα είδος διανοητικής τυφλότητας απέναντι σε οτιδήποτε δεν τους βολεύει.
Όταν τους παρουσιάσεις στοιχεία που έρχονται σε θεμελιώδη αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν, κλείνουν τα αυτιά τους, είτε προσπαθούν να ακυρώσουν τα στοιχεία, είτε, αν δεν τα καταφέρνουν αποτελεσματικά, προσπαθούν να ακυρώσουν ΕΣΕΝΑ, που τους τα παρουσιάζεις.
Αυτοί οι Ιοί είναι που ονομάζουμε «δόγματα».
Δεν υπάρχει δόγμα που να μην κάνει τα παραπάνω. Δεν υπάρχει δόγμα που όταν του παρουσιάσεις ένα αντίθετο στοιχείο, να το δέχεται και να αναπτύσσεται ενσωματώνοντάς το, εκτός και αν θεωρείτε δόγμα τη Φιλοσοφία.
(Η Φιλοσοφία έχει κάποια δόγματα και δογματικούς μέσα της. Π.χ. διάφορες «σχολές» που αρνούνται να δεχτούν κάποια δεδομένα που είναι μπροστά στα μάτια τους. Αλλά καμιά από αυτές τις δογματικές φιλοσοφικές σχολές δεν μπορούν να πούνε ότι εμπεριέχουν όλη τη Φιλοσοφία. Ονομάζουν τον εαυτό τους «σχολές», αλλά δεν είναι πραγματικές σχολές. Η μόνη πραγματική σχολή της Φιλοσοφίας, είναι η Φιλοσοφία η ίδια, η οποία δεν βάζει πουθενά φρένο, αλλά συνεχίζει πάντα να αναρωτιέται. Για αυτό και νομίζω ότι ο πιο δόκιμος όρος της Φιλοσοφίας είναι «Φιλοσοφία είναι η διανοητική εκείνη πρακτική που αναρωτιέται συνεχώς για τη φύση της πραγματικότητας και προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα».)
Ακόμη και η Φιλοσοφία όμως, φτάνει σε ένα κομβικό σημείο: Οι περισσότεροι φιλόσοφοι έχουν παρατηρήσει ότι όλα τα φαινόμενα, όλες οι σκέψεις, όλα τα ερωτηματα, έχουν ένα κοινό σημείο «συναρμολόγησης»: την Αντίληψη εκείνου που αναρωτιέται.

Έχουν λοιπόν καταλήξει ότι το μεγαλύτερο μυστήριο ίσως που μένει αναπάντητο, είναι η ίδια η φύση της Αντίληψης.
Είναι όμως η Αντίληψη τόσο μυστηριώδης, ώστε να μην ξέρουμε τίποτα για αυτήν;
Όχι! Αν και δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις για κάποια θεμελιώδη θέματά της, ξέρουμε πάρα πολλά για αυτήν. Ο πολιτισμός μας, ο οποίος έχει ηλικία 3-4 χιλιάδων ετών, τη μελετάει με μεγάλο πάθος. Οι εξουσίες, τα ΜΜΕ, οι θρησκείες, οι φορείς της Παιδείας, οι διάφοροι αρχηγοί, όλοι αυτοί γνωρίζουν κόλπα για να διαχειρίζονται την Αντίληψη του πλήθους, αλλά και του καθένα ξεχωριστά ανθρώπου.
Αυτοί, με διάφορες τεχνικές «Κοινωνικής Μηχανικής», μας διαμορφώνουν εδώ και αιώνες σύμφωνα με τις επιθυμίες τους! Τα ισχυρότερα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι «Κοινωνικοί Μηχανικοί» είναι τα δόγματα. Γιατί τα δόγματα αποτελούν δεσμά κοινωνικής συνοχής, αλλά και «προγράμματα» που επιβάλλονται στο νου των ανθρώπων.

Ο δογματικός πολύ συχνά είναι πιόνι κάποιου συστήματος. Ακόμη και όταν είναι περιθωριοποιημένος («εκτός συστήματος») για κάποιους λόγους, αυτό συμβαίνει γιατί το σύστημα που εκπροσωπεί είναι στην ουσία περιθωριοποιημένο, όχι γιατί αυτός είναι πραγματικά «ελεύθερος». Δείτε π.χ. τους «Παλαιοημερολογίτες». Δεν είναι περιθωριοποιημένοι γιατί είναι αυτόνομα άτομα που παλεύουν για την προσωπική τους ελευθερία, αλλά είναι περιθωριοποιημένοι γιατί το σύστημα που τους έχει επιβληθεί έχει περιθωριοποιηθεί από ένα άλλο, πιο κραταιό σύστημα…
Αν δείτε τις περισσότερες περιθωριοποιημένες ομάδες σήμερα, θα διαπιστώσετε ότι στην ουσία είναι παγιδευμένες σε κάποιο δόγμα. Αναλόγως, οι κυρίαρχες ομάδες είναι και αυτές παγιδευμένες σε κάποια άλλα δόγματα.
Αντίθετα, οι μη δογματισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να κινηθούν και να επιβιώσουν διαμέσου όλων αυτών των συστημάτων και των ομάδων, και θα τους δείτε συνήθως να προσπαθούν να επιβιώσουν από μόνοι τους, και όχι εκμεταλλευόμενοι κάποια κοινωνική σύμβαση ή σύστημα .
Θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότεροι γνωστοί φιλόσοφοι, ήταν τέτοια, μη δογματισμένα άτομα, άσχετα αν μετά το θάνατό τους στήθηκαν πάνω στις ιδέες τους άλλα δόγματα.

Τα δόγματα λοιπόν, είναι σαν «φίλτρα» που επεμβαίνουν στην Αντίληψη και την επηρεάζουν.
Είναι σαν τις διόπτρες που βάζουν στα άλογα για να μη βλέπουν αριστερά και δεξιά, αλλά να τρέχουν μόνο μπροστά και εκεί που θέλει αυτός που τα καθοδηγεί.
Οι διάφοροι επιτήδειοι διαλέγουν οποιοδήποτε δόγμα και το χρησιμοποιούν, φτάνει να είναι αποτελεσματικό ως προς τον έλεγχο που επιβάλλει στα υποχείριά του.

Αυτός λοιπόν ήταν -και είναι- ο σκοπός του Αντιδόγμα: Να φτιάξουμε εδώ μέσα μια συλλογή από anti-memes. Να καταπολεμήσουμε τις τακτικές χειρισμού του Νου. Να εντοπίσουμε τα φανερά και τα κρυφά δόγματα, και να παρουσιάσουμε τις αδυναμίες τους, ώστε όποιος θέλει, να μπορέσει να απελευθερώσει τον εαυτό του.

Θα σας παρακαλέσω να βοηθήσετε το παραπάνω να γίνει πραγματικότητα…

Ένα σχόλιο

  • dion21

    απο μερους μου θα βοηθησω οσο γινεται σε αυτην την προσπαθεια, η οποια ειναι πολυ σημαντικη,αλλα δυστυχως και επικαιρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *