Οι Στόχοι του Antidogma.gr

Δημιουργήσαμε αυτόν τον ιστοχώρο με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να μεταδώσουμε σε εκείνους που ενδιαφέρονται, κάποια βασικά της λογικής και κάποια μυστικά της ανθρώπινης αντίληψης.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους σκέφτεται παγιδευμένα, παρασύρεται από χίλιες δύο τεχνικές προπαγάνδας, δέχεται ό,τι του επιβάλλεται. Είναι δέσμιο άπειρων δογμάτων και άπειρων παρανοήσεων.

Με μεθοδική προσέγγιση και λίγη προσπάθεια, είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς αυτούς τους “νοητικούς ιούς”, που κάποιοι ονομάζουν «memes».

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να πολεμήσουμε, όσο γίνεται, τους φονικούς διανοητικούς ιούς, τα επικίνδυνα memes. Ιούς/memes όπως τον φασισμό, τον φανατισμό, την εχθρότητα, το μίσος, τη μισαλλοδοξία, την άρνηση της κατανόησης. Αυτά είναι τα επικίνδυνα memes, που κάθε άνθρωπος έχει υποχρέωση να πολεμήσει.

Αυτοί οι Ιοί είναι που ονομάζουμε «δόγματα».

Οι περισσότεροι επικίνδυνοι διανοητικοί ιοί έχουν μια πολύ σημαντική ομοιότητα αναμεταξύ τους: Προκαλούν ένα είδος διανοητικής τυφλότητας απέναντι σε οτιδήποτε δεν τους βολεύει.

Όταν παρουσιάσεις στοιχεία που έρχονται σε θεμελιώδη αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν, οι “φορείς” των επικίνδυνων memes κλείνουν τα αυτιά τους. Eίτε προσπαθούν να ακυρώσουν τα στοιχεία που τους παρουσιάζεις, είτε, αν δεν τα καταφέρνουν αποτελεσματικά, προσπαθούν να ακυρώσουν ΕΣΕΝΑ, που τους τα παρουσιάζεις.

Δεν υπάρχει δόγμα που να μην κάνει τα παραπάνω. Δεν υπάρχει δόγμα που όταν του παρουσιάσεις ένα αντίθετο στοιχείο, το δέχεται και αναπτύσσεται ενσωματώνοντάς το.

Ο δογματικός πολύ συχνά είναι πιόνι κάποιου συστήματος. Ακόμη και όταν είναι περιθωριοποιημένος («εκτός συστήματος») για κάποιους λόγους, αυτό συμβαίνει γιατί το σύστημα που εκπροσωπεί είναι στην ουσία περιθωριοποιημένο, όχι γιατί αυτός είναι πραγματικά «ελεύθερος».

Δείτε π.χ. τους «Παλαιοημερολογίτες». Δεν είναι περιθωριοποιημένοι γιατί είναι αυτόνομα άτομα που παλεύουν για την προσωπική τους ελευθερία, αλλά είναι περιθωριοποιημένοι γιατί το σύστημα που τους έχει επιβληθεί έχει περιθωριοποιηθεί από ένα άλλο, πιο κραταιό σύστημα…

Αν δείτε τις περισσότερες περιθωριοποιημένες ομάδες σήμερα, θα διαπιστώσετε ότι στην ουσία είναι παγιδευμένες σε κάποιο δόγμα. Αναλόγως, οι κυρίαρχες ομάδες είναι και αυτές παγιδευμένες σε κάποια άλλα δόγματα.

Οι μη δογματισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να κινηθούν και να επιβιώσουν διαμέσου όλων αυτών των συστημάτων και των ομάδων.

Τα δόγματα είναι σαν «φίλτρα» που επεμβαίνουν στην αντίληψη και την επηρεάζουν.

Είναι σαν τις διόπτρες που βάζουν στα άλογα για να μη βλέπουν αριστερά και δεξιά, αλλά να τρέχουν μόνο μπροστά και εκεί που θέλει αυτός που τα καθοδηγεί.

Αυτός λοιπόν ήταν -και είναι- ο σκοπός του Αντιδόγμα: Να φτιάξουμε εδώ μέσα μια συλλογή από anti-memes.

Να καταπολεμήσουμε τις τακτικές χειρισμού του Νου. Να εντοπίσουμε τα φανερά και τα κρυφά δόγματα, και να παρουσιάσουμε τις αδυναμίες τους, ώστε όποιος θέλει, να μπορέσει να απελευθερώσει τον εαυτό του…

One thought on “Οι Στόχοι του Antidogma.gr

  • 8 Σεπτεμβρίου 2009, 15:36
    Permalink

    απο μερους μου θα βοηθησω οσο γινεται σε αυτην την προσπαθεια, η οποια ειναι πολυ σημαντικη,αλλα δυστυχως και επικαιρη

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *