Αρχική » Η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη

Η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη

nodogma -2

«Η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη» «Information wants to be free»
(ρητό των χάκερ της δεκαετίας του 1980)


Η Πληροφορία και η Γνώση δεν ανήκουν σε ιδρύματα. Δεν ανήκουν σε κράτη. Δεν ανήκουν στις αυθεντίες και στους ειδικούς. Για αυτό δεν πρέπει να δέχεσαι να σου τα προσφέρουν  έτοιμα.

Την πληροφορία οφείλεις να τη φιλτράρεις, να την επεξεργαστείς, να την ανασυνθέσεις μέσα σου. Τη Γνώση πρέπει να τη δημιουργήσεις εσύ μέσα στον εαυτό σου.

Η Γνώση όμως δεν είναι μια στατική αξία που έχεις ή δεν έχεις. Δεν είναι τα λιγοστά βιβλία που διάβασες ή τα χαρτιά που λένε ότι γνωρίζεις αυτό ή εκείνο. Η Γνώση είναι διαρκής εξέλιξη, διαρκής εξερεύνηση, διαρκής ερμηνεία και διαρκής αμφιβολία. Είναι ένας τρόπος να ζεις, ένα εργαλείο επιβίωσης στο απίστευτο σύμπαν μας, και όχι μια ταμπέλα. Ταμπέλες έχουν μόνο τα απολιθώματα στα μουσεία.

Το μεγαλύτερο μυστικό της Εξουσίας τους πρόσφατους αιώνες  είναι ότι παρεμποδίζει και ελέγχει την Πληροφορία και, κατα συνέπεια, τη Γνώση. Σου επιβάλλει ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ξέρεις, ενώ άλλα όχι. Ότι κάποια πράγματα σε αφορούν, ενώ άλλα όχι. Ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα εξερευνάς, ενώ άλλα όχι. Ότι «γνωρίζεις» κάποια πράγματα και δεν γνωρίζεις κάποια άλλα.

Και έτσι, σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου, περιορίζει την ανάπτυξη της αντίληψής σου! Για αυτό το λόγο σήμερα δεν υπάρχουν πανεπιστήμονες. Για αυτό το λόγο δεν γίνονται πραγματικές επαναστάσεις.

Γιατί οι μόνες πραγματικές επαναστάσεις, είναι αυτές που γίνονται μέσα στο κεφάλι μας. Όλες οι άλλες ακολουθούν…

Λουκάς Καβακόπουλος, 2005


2 Σχόλια

  1. Ταμπέλες έχουν μόνο τα απολιθώματα στα μουσεία.

    Διαφωνώ με το παράδειγμα. Μπορεί κάποιοι να εμμείνουν στη λέξη έχοντας την στο μυαλό τους σαν αρνητική και ξερή. Αντίθετα η σημασία της είναι καθοριστική, εκτός των άλλων και για το κεντρικό νόημα του κειμένου

    Κων/νος

  2. Εχουν μονο(!) τ’ απολιθωματα? Απολυτο μου ακουγεται.
    Το Κων/νος και το Μυθαων δεν ειναι ταμπελες?
    Ταμπελα πινακιδα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *